طرز تهیه قهوه عربی با روش سنتی + ویدئو
طرز تهیه قهوه عربی
برای دم کردن قهوه عربی در ابتدا باید دانه های قهوه را با حرارت زغال برشته نمایید و بعد آن ها را درون هاون خوب بکوبید.
سپس داخل ظرفی شبیه دله به نام «قم قم یا گم گم» آب بریزید و بر روی حرارت زغال قرار دهید، تا به نقطه جوش برسد. بعد پودر قهوه را به آن اضافه کنید، البته نباید آن را به هم بزنید.
در مرحله بعدی طرز تهیه قهوه عربی باید، پس از گذشت ۲۰ دقیقه، زمانی که آب به جوش آمد، آن را کاملا به هم بزنید و از روی حرارت بردارید و قهوه را داخل داله بریزید و پس از مدت ۱۰ دقیقه، زمانی که خنک شد، براساس آداب سرو قهوه عربی در مراسم پذیرایی اعراب، آن را میل نمایید.
معمولا در تهیه این نوع قهوه از شکر یا شیر استفاده نمی کنند و به صورت تلخ سرو می شود، البته برخی برای ایجاد طعم در قهوه عربی، در فرآیند تهیه آن، مقداری دارچین، هل و … به آن اضافه می کنند.
در ادامه طرز تهیه قهوه عربی در صورتی که تمایل دارید، آن را بر روی اجاق گاز تهیه کنید. باید در ازای هر نفر یک لیوان آب(۳۵۰ میلی لیتر آب) داخل دله بریزید و روی حرارت قرار دهید، پس از رسیدن آب به نقطه جوش، دله را برای چند ثانیه از از روی حرارت بردارید و بعد مقداری قهوه آسیاب شده یعنی برای هر لیوان یک قاشق غذا خوری به آن اضافه نمایید و دوباره روی حرارت بسیار کم بگذارید. زمانی که قهوه شروع به کف کردن کرد و کمی قبل از جوشیدن قهوه، آن را از روی حرارت بردارید، پس از گذشت ۳۰ ثانیه، دوباره آن را به مدت ۱ دقیقه روی شعله قرار دهید و زمانی که قهوه در حال بالا آمدن بود، دله را از روی حرارت بردارید. حال قهوه عربی آماده سرو کردن می باشد.
ارزش غذایی
فنجان کوچکی از قهوه عربی دم کشیده شده، تقریبا بدون کالری یا چربی خواهد بود، بااین وجود پروتئین موجود در آن موجب شده است تا اندکی کالری به آن اضافه شود. از سوی دیگر نیز قهوه عربیکا کربوهیدرات ندارد ولی مصرف آن با شکر یا خامه موجب میشود تا میزان کربوهیدرات موجود در آن تغییر کند.
فواید آن برای سلامتی
تحقیقات بزرگ نشان دادهاند که مصرف قهوه عربیکا میتواند خطر بیماریهای مرگباری مانند دیابت نوعت ۲، جنون، بیماریهای قلبی و حتی برخی از سرطانها را به حداقل برساند. البته باید میزان معقولی از قهوه را مصرف کرد زیرا کافئین داخل آن میتواند موجب تنگ شدن رگهای خونی شود. همچنین افرادی که مشکلاتی مانند فشارخون بالا و بیخوابی دارند نیز باید از قهوه پرهیزکرده یا میزان مصرف خود را کاهش بدهند.
آداب و رسوم مصرف
قهوه عربی که در رسوم و میهمان نوازی ریشه دوانده است، در جشنها و مهمانیهای عربی جایگاه برجستهای دارد. از قهوه عربی در رخدادهای مذهبی مانند ماه رمضان و عید فطر، گردهماییهای اجتماعی عصرگاهی و نشستهای تجاری نیز برای پذیرایی استفاده میشود. این قهوه تنها ازنظر آماده سازی منحصربه فرد نیست بلکه نحوه سرو شدن آن و روش نوشیدن آن نیز منحصربه فرد است. فنجان که یک نوع بسیار ظریف و کوچک از لیوان است برای نوشیدن قهوه عربی به کار گرفته میشود. فنجان قهوه باید حداکثر تا نیمه پر شود و میهمان باید حداقل یک فنجان قهوه بنوشد، هرچند که رسم نوشیدن سه فنجان قهوه نیز وجود دارد.